De la coleg la “şef”

În primul rând ai colegi, nu angajați.
Din punctul meu de vedere, dacă faci parte dintr-o companie care se respectă, acest anunț se face de “alții mai mari”. De cele mai multe ori însă, responsabilitatea cade pe umerii tăi, cel în cauză.
De asemenea, consider că acest proces este foarte amplu și digerarea întregii noi “operațiuni” ține de ambele părți implicate, cel nou promovat și colegii.
Un prim pas este detașarea de colegi; nu vrei să lași impresia că ai preferați. Dacă lucrezi cu oameni ce sunt la primul lor loc de muncă, există șanse ca ei să creadă că știu tot ce înseamnă un loc de muncă. “Știu eu ce și cum, lasă”.
A te detașa de colegi, nu este același lucru cu a fi cu nasul pe sus.

Trasează-ți niște limite, construiește-ți niște principii, planuri. Toate astea pe partea de socializare, că au grijă alții să îți ofere directive, stai liniștit. Sunt de părere că trebuie să fii om, să gândești și să cunoști puțină pishologie, să nu îți fie străină inteligența emoțională. Dacă ești genul de manager “boss”, ești prea plin de ține să înțelegi ce scriu și sunt prea arogant să îți explic. Știi tu prea bine, nu?
Adu-ți aminte de experiențele pe care le aveai cu foștii manageri și adu-ți aminte ce le reproșai. Dacă vrei să meargă treaba bine și să ai colegii aproape, fii alături de ei, nu te crede cu 3 capete; când vei cădea, te vor durea mai multe. Încurajează-i, vorbeste-le ca unui om, nu unui sclav, lasă de la tine, impune-te când situația o cere, nu face rabat de la sarcinile pe care tu le ai de îndeplinit și creează o echipă cu ei pentru a le atinge, nu fi un prost cu funcție.
Am ceva amintiri neplăcute cu oameni în diverse funcții și, la rece vorbind, mai mereu cei nașpa și plini de ei ajung unde își doresc. Mai rar oameni mișto în funcții.

Photo by Hunters Race on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment